Knižky s krásne čudnými hrdinami (časť 1)

Ak máte doma malých divochov (hocakého pohlavia), títo rohatí, nafučaní a ufunení hrdinovia sú povinnosťou vašej knižnice.

Kamarátka sa mi nedávno posťažovala, že jej syn si pýta len rozprávky o batmanoch, transformeroch, a tak mu pred spaním hovorí príbeh o tom, ako išiel Batman opekať. Vzdávam hold fantázii oboch dotyčných! Ak riešite podobný prípad, no vaše rozprávačstvo nedosahuje úroveň predstavivosti vášho potomka, títo autori mysleli a písali pre vás.

Maurice Sendak

Jeho Kde žijú divé zvery je klasika a povinná výbava chlapca. Prečo? Počas čítania ich môžete nechať revať, dupotať, skákať. Čo viac môžu vaši divosi chcieť? Inšpiroval nás Pán Mrkvička a tak deti pri čítaní ceria zuby, šermujú pazúrmi a gúľajú okáľmi. Dá sa preto čítať aj s mladším súrodencom a nenaplaší sa. Knižka však nie je len o bohapustej interakcii. Príbeh sa končí veľmi vľúdne, keď hrdina Max napriek vystrájaniu a hnevu mamičky nájde u nej útechu a pochopenie.

Julia Donaldson

Gruffala sme začali čítať na odporúčanie trojročného dievčatka a teraz ho omieľame s o rok mladšou dcérkou dokola. Hrdina je hrozivý, no nevyľaká. Gruffalo patrí ku príbehom, kde si aj dospelý po zamyslení povie ´wau´, pretože autorka prišla na to, ako si poradiť so svojím strachom. Myška si vymyslí obludu, aby zastrašila nepriateľov. Stane sa z nej však myškina nočná mora. To, ako sa s ňou popasuje, tvorí rozuzlenie príbehu – poučné a láskavé. Gruffalo je už v detskej literatúre pojem a tak sa pochopiteľne dočkal aj pokračovania v podobe Gruffalinky.

Milan Rúfus

Moja pamätná knižka z detstva nesmela chýbať ani mojim deťom. Neviem čím to je, ale neopísateľný tvor Mechúrik Koščúrik púsobí veľmi sympaticky, dobrácky a smelo. Dieťa našťastie nerieši, či ide o čudného človeka alebo podivné zviera, lebo vysvetliť to nevieme ani my. Isté však je, že táto klasika je napísaná tak trefne a ľubozvučne, že ju deťom treba zadovážiť. Prirodzene sa dotknú poetickej a trochu archaickej slovenčiny, budú jej však bez problémov rozumieť. Ako som písala dávnejšie, Koščúrika používame okrem iného ako príklad, čo sa synovi stane, keď sa bude nafukovať a jedovať.

Ak hlad vašich detí po čudných hrdinoch ani týmto nezahasíte, vyčkajte na júnový príspevok. Našli sme zopár ďalších podivínov, ktorých momentálne kritickým okom a hlasivkami analyzujeme v detskej izbičke.

Tento príspevok používa afiliátne linky. Kúpou cez ne podporíte vznik ďalších článkov.

Komentáre