Treba sa zaujímať, čo majú deti v knižnici

Viete, kde hľadať dobré knižky pre deti? Napovie vám obálka o kvalite knižky? Dozvedeli sme sa na workshope

Niektorí vyberáme podľa autora, ilustrácií, odporúčania alebo spontánne pri návšteve kníhkupectva. Pri malých deťoch, ktorým čítame, dávame dôraz, aby boli knižky bohato ilustrované. Pri knižke nad 15 eur zvažujeme kúpu dôslednejšie. Podľa vydavateľstva vyberá málokto. A práve to môže byť pritom veľký pomocník. Nájdeme možno nečakane dobré diela či zaujímavé novinky. Artforum, Buvik, Slniečkovo, Slovart, Verbarium alebo český Baobab si vyberajú, čo a ako vydajú. Autor ako záruka kvality funguje takisto. Veď ťažko by ste hľadali niečo zlé od Heviera alebo Lobela.



Vyhýbate sa aj vy tak ako mnohí rodičia knižkám v češtine? Možno by stálo za to prehodnotiť to. A nielen preto, lebo niektoré skvosty sa nedočkajú slovenského prekladu. Napríklad taký Dům myšek je nielen krásne ilustrovaný ale aj obsahovo ide o pekné dielko. Možno sa stane, že čeština prenikne do bežného slovníku vašich dietok. Ale na druhej strane si budujú prirodzené porozumenie jazyku, ktorý im začína byť inak cudzí. Veľa knižiek pre malé deti, hoci sú v češtine, je o minime textu a tak stačí malá snaha a pokojne sa zahrajte pri čítaní na prekladateľov pre deti. Škoda totiž prísť o budovanie vzťahu s nočníkom s Vombatom Jirkom alebo prebúdzanie farebných hemisfér s Barvami – Okénko k otvírání... .


Aj vaše deti milujú básničky? Treba im ich dopriať. Aj tu však možno narážate na dilemu, ako sa zorientovať v ponuke básničkových knižiek. V e-shopoch je toho habadej a deťom sa páči kadečo, hoci vy chcete kvalitu. Vyberajte tak, aby básničky rozvýjali jazyk, používali zaujímavé a neošúchané metafory a rýmy a boli možno aj trochu popletené. Novotvary a vymýšľanie totiž detičky môžu. A zabaví sa aj rodič. Dať na pánov básnikov sa oplatí – Hevierove Veľké Bum a malé Bum alebo Janovicove Zažmúr očká sú výborná voľba.

Pri rozprávkach treba predvídať a poznať svoje dieťa. Máte dievčatko, ktoré má rado hrdinky a ružovkasté príbehy? Skúste to s Ema a ružová veľryba. Je vaše dieťa pohyblivé a často otáča strany. Možno Špinuška alebo Sofia a Tekvička by mohla byť dobrá voľba. Ak s 1,5-ročnými deckami začínate s rozprávkami, nenápadná ale famózna klasika Rozprávky o zvieratkách by sa u vás mohla uchytiť. Oplatí sa teda nahliadnuť dovnútra knižky alebo nechať si poradiť recenziami.



Po workshope, ktorým sme v Dlháčiku oslávili marec – mesiac knihy, sme viaceré odchádzali odhodlané byť vyberavým nákupcom kníh do detských poličiek. A povzbudené zakazovať rodine kupovať deťom knižky hala-bala. Radšej konkrétny zoznam, nech sa nám doma nekopí brak. Veď to poznáme všetci.


A aby ste vedeli lepšie vyberať, tieto výborné projekty isto pomôžu:

Úlet s knihou píše o čítaní a knižkách veľmi podnetne, motivujúco a fundovane.

Sem-tam si prezrieť Celé Česko čte dětem vás môže takisto inšpirovať a nájdete titul, ktorý by sa uživil práve u nás doma.

A ak sa chcete orientovať v kvante noviniek, odporúčam prihlásiť sa na odber detských výberov rovno na deti@artforum.sk


Tento príspevok používa afiliátne linky. Kúpou cez ne podporíte vznik ďalších článkov.

Komentáre